Turvallisuus ja häiriöt

Turvallisuus

Yleinen hätänumero on 112. Numerosta voi soittaa paikalle paloauton, sairaankuljetuksen tai poliisin.

Mikäli taloyhtiöllesi on laadittu pelastussuunnitelma, sen tiedot löytyvät taloyhtiösi ilmoitustaululta ja osakastiedotteesta. Oman taloyhtiösi pelastushenkilöstön tiedot saat osakastiedotteesta ja isännöintitoimistosta.

Palovaroitin pelastaa

Palovaroitin on yhtä tarpeellinen kerrostalossa kuin omakoti – ja rivitalossakin. Palovaroittimen hankinta ja huolto ovat huoneiston asukkaan vastuulla, ellei taloyhtiössä ole muuta sovittu.

Savu on tulipalossa suurin vaaratekijä. Tainnuttava, tappava savu voi täyttää huonetilan parissa, kolmessa minuutissa – ilman ennakkovaroitusta. Savun haistava palovaroitin voi pelastaa henkesi. Se tunnistaa savun, hälyttää ja antaa aikaa pelastua. Huoneistossa tulee olla palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Noudata palovaroittimen pakkauksessa olevia käyttö-, asennus- ja huolto-ohjeita. Tarkista palovaroittimesi toiminta vähintään kerran vuodessa.

Palovaroittimen lisäksi kotona on hyvä olla sammutuspeite, alkusammutin ja pelastautumissuunnitelma. Pelastautumissuunnitelma on hyvä miettiä valmiiksi ainakin lapsiperheissä.

Häiriöt

On tärkeää muistaa, että asuminen kerros- tai rivitalossa on erilaista kuin omakotitaloasuminen. Asumisesta aiheutuu aina ääntä, mutta yleensä naapurista kuuluva ääni on tahattomasti aiheutettua.

Keskustelu on usein paras keino lähteä selvittämään mahdollisia häiriöitä. Mikäli keskustelusta ei ole apua, ottakaa rohkeasti yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään. Mikäli kyseessä on turvallisuutta vaarantava häiriötilanne, ottakaa viipymättä yhteyttä hätäkeskukseen p. 112.
Häiriöilmoitus isännöitsijälle