Asunnon osto ja muuttoilmoitus
Kun olette ostaneet asunnon, isännöintitoimisto tarvitsee kopiot seuraavista asiakirjoista osakerekisterimerkintää varten:
- kauppakirja
- todistus maksetusta varainsiirtoverosta tai sähköisesti tehty varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnon vastaanottokuittauksella
- osakekirja, johon tehty osakesiirtomerkintä
Kiinteistönvälittäjä toimittaa yleensä tarvittavat asiakirjat isännöintitoimistoon.
Perinnönjaon yhteydessä isännöintitoimistoon on toimitettava:
- osakekirja, johon on tehty siirtomerkintä
- mahdollinen perinnönjakokirja, testamentti, avioehto ja/tai osituskirja, joiden on oltava lainvoimaisia eli lopullisia
- perukirja, josta ilmenee tiedot vainajasta ja pesän osakkaista
- vainajan virkatodistuksiin perustuva sukuselvitys vainajan 15 ikävuodesta alkaen tai maistraatin antama sukuselvitys
Perintö voidaan jättää jakamatta, jolloin osakeluetteloon on merkittävä jakamattoman kuolinpesän kaikki osakkaat. Omistusoikeuden selvityksenä riittää tällöin:
- osakekirja, johon ei ole tehty siirtomerkintää
- perukirja, josta ilmenee tiedot vainajasta ja pesän osakkaista
- vainajan virkatodistuksiin perustuva sukuselvitys vainajan 15 ikävuodesta alkaen tai maistraatin antama sukuselvitys
Mikäli kyseessä on lahjasaanto, isännöintitoimistoon tulee toimittaa:
- lahjakirja
- kopio osakekirjasta, johon tehty osakesiirtomerkintä
Asiakirjojen toimittamisen jälkeen Teidät merkitään osakerekisteriin ja saatte vastikelaskun.
Sähköisen osakeomistuksen muutosilmoitus
Sähköinen huoneistotietojärjestelmä
Asunto-osakeyhtiöt siirtävät osakeluetteloiden ylläpidon Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Huoneistotietojärjestelmästä löytyvät sen jälkeen tiedot taloyhtiöistä, niiden huoneistoista ja huoneistojen omistajista. Taloyhtiö ilmoittaa osakkeenomistajille, kun taloyhtiön osakeluettelon tiedot on siirretty huoneistotietojärjestelmään. Tämän jälkeen isännöintitoimisto ei enää ylläpidä osakerekisteriä.
Kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään, isännöintitoimisto saa tiedot omistajamuutoksista suoraan Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä huoneistotietojärjestelmästä. Asukas- ja maksumuutoksista on kuitenkin edelleen ilmoitettava isännöintitoimistoon asukasluetteloa ja taloyhtiölle maksettavia käyttökorvauksia varten.
Huoneistoon muutto
Jokaisen huoneistoon muuttavan ja poismuuttavan tulee tehdä muuttoilmoitus isännöintitoimistoon. Isännöitsijä tarvitsee tiedot asukasluetteloa, käyttökorvauksien määrittämistä ja yhteydenpitoa varten. Digi- ja väestötietovirastoon tai Postiin tehty osoitteenmuutos ei välity isännöintitoimistoon. Ilmoittamalla tietonne, saatte nimenne asuinhuoneiston oveen ja nimitauluun. Kun muutatte taloyhtiöön, muistakaa siis tehdä seuraavat ilmoitukset:
- Virallinen muuttoilmoitus maistraattiin Digi- ja väestötietovirastoon ja Postiin
- Muuttoilmoitus isännöintitoimistoon
Jos muutatte vuokra-asuntoon, muistakaa ilmoittaa mahdollisista käyttökorvauksista (autopaikka, saunavuoro ym.) myös vuokranantajalle.
Poismuutto huoneistosta
Muuttaessanne pois taloyhtiöstä, muistakaa tehdä seuraavat ilmoitukset:
- Virallinen muuttoilmoitus maistraattiin Digi- ja väestötietovirastoon ja Postiin
- Lähtöilmoitus isännöintitoimistoon
Jätehuolto
Jokainen asukas voi omalta osaltaan huolehtia taloyhtiön jätehuoltoasioista ja samalla säästää luontoa. Vältä turhaa jätettä, kierrätä käyttökelpoiset tavarat ja lajittele jätteet seuraavien ohjeiden mukaan:
- paperi, pahvi, kierrätettävä muovijäte, nestepakkaukset, lasi ja metalliromu hyötykäyttöön joko taloyhtiön omiin keräysastioihin tai kunnan keräyspisteisiin
- eloperäiset jätteet biojäteastiaan
- käyttökelpoiset tavarat, vaatteet ja huonekalut kierrätyskeskukseen tai kirpputorille
- kierrätykseen kelpaamattomat tavarat esim. rikkinäiset kodinkoneet, polkupyörät ja metalliromu kunnan järjestämiin keräysautoihin tai jäteasemille
- ongelmajätteet esim. lääkkeet, elohopeaa sisältävät kuumemittarit, loisteputket, romuakut, jäteöljyt, maalit, liimat, liuottimet, nappiparistot yms. ongelmajätteiden keräyspisteisiin
Muistathan, että mikäli irtojätteitä joudutaan hävittämään huoltoliikkeen toimesta, aiheuttaa se taloyhtiölle lisäkustannuksia!
Jätehuoltoon liittyvissä kysymyksissä ja lajitteluohjeissa sinua palvelevat kiertokapula.fi ja lt.fi